Vyhledávání
Zavřete toto vyhledávací pole.

Vakovlk obecný - co stojí za to o něm vědět?

obyčejná chudá vůle

Vakovlk obecný není nic jiného než název ptáka, který obývá především Severní Ameriku. V Polsku se nevyskytuje, a proto většina lidí ani neví, co je to za ptáka. Pokud se zajímáme o ornitologii, bylo by dobré se o ní něco dozvědět. Možná, že během nějaké zahraniční cesty budeme mít příležitost vidět ji na vlastní oči? Proto by bylo dobré vědět, jak vypadá a jaké vydává zvuky.

Kde se vyskytuje svišť krátkozobý?

Jak bylo uvedeno na začátku, lumíci malí se v Polsku nevyskytují. Místo toho je lze nalézt v severoamerických zemích. Jeho areál však nepokrývá celý kontinent a je třeba si to uvědomit. Tyto druhy ptáků se vyskytují především v jihovýchodní Kanada. Rákosníci obecní obývají také východní a střední oblasti Spojených států amerických. Za zmínku stojí, že zimují na jihu USA a dokonce i ve Střední Americe. Bohužel v roce 2018 byli lumíci skvrnití rozpoznáni podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody na druhy blízké ohrožení. Lelkovy jsou nejčastěji ohroženy pesticidy a také venkovními kočkami. Bohužel populace těchto jedinečných ptáků rok od roku klesá. Je proto obtížné předvídat, jaký bude osud lumíků malých v poněkud vzdálenější budoucnosti. Rozhodně však stojí za to se o ochranu těchto jedinečných tvorů snažit.

Jak vypadají lumíci?

Kohouti nejsou ptáci, kteří se svým vnějším vzhledem výrazně odlišují od ostatních druhů. Mají barevné peří šedohnědáa jejich brada je zbarvena černě. U ocasních rohů je vidět značná bělavá skvrna. Rozpětí křídel lumíků skvrnitých je asi 48 centimetrů. Tělesná hmotnost se pohybuje v rozmezí od od 45 do 65 gramů. Délka těla lumíků skvrnitých obvykle nepřesahuje 25 centimetrů.

Kde hnízdí lumíci malí?

Kohouti mají v oblibě zejména listnaté a smíšené lesy. Zajímavé je, že se zajímají o takové lesy, kde je podrost poměrně málo vyvinutý. Pokud jde o hnízda, lumíci skvrnití je nestaví. Vajíčka kladou přímo na zem. Obvykle jsou ukryty v listech. Samice obvykle klade jedno až dvě vejce. Mladí lumíci se obvykle líhnou asi po 20 dnech. Zajímavé je, že umění létat zvládnou již po 15 dnech. Tito ptáci obvykle vynášejí dvě líhně během rok.

Jaké zvuky vydávají lumíci?

Jméno ptáka nevzniklo z ničeho nic. Ploskolebec hřivnatý je poměrně výrazné a hlasité zvuky. Samci obvykle krásně pískají, ale také syčí a vrkají. Tito ptáci jsou někdy označováni jako "lesní budíček". Ve skutečnosti mohou svým hlasitým zpěvem budit obyvatele, pokud se jejich domy nacházejí v blízkosti lesa. Mnoho lidí, kteří slyšeli zpívat skřivana lesního, říká, že se podobá hlasitému kočičímu vrnění. Ve skutečnosti lze získat tento dojem. Pokud vás zajímají konkrétní zvuky, které lumíci vydávají, poslechněte si soubory dostupné na internetu. Ve skutečnosti jich je docela dost. Můžeme samozřejmě cestovat do severoamerických zemí, ale je nepravděpodobné, že by to někdo udělal jen proto, aby si poslechl zpěv skřivana polního. Nicméně pokud se již nacházíme v některé ze zemí tohoto kontinentu, stojí za to se vydat na procházku do lesa.

Jaký životní styl vedou lumíci a čím se živí?

Jak bylo uvedeno výše, datlík tříprstý se vyskytuje v listnatých nebo smíšených lesích. Přes den se tito jedineční ptáci vyskytují hlavně v těchto oblastech odpočívá na stromech. Obvykle si vybírají vysoké větve. Kvůli šedohnědému zbarvení je obtížné skřivana lesního mezi zelenými listy stromů spatřit. Nicméně trpěliví pozorovatelé mohou uspět. Dalekohled vám jistě usnadní práci. Pozorování ptáků s tímto příslušenstvím bude jistě efektivnější než pozorování tzv. pouhým okem. Někdy je však možné potkat lumíky kavky na zemi. Zajímavé je, že na něm neodpočívají jen při snůšce vajec a péči o mláďata. Přesto patří lumíci skvrnití k poměrně plachým druhům. Vzhledem ke svému způsobu života se však mohou stát kořistí predátorů. Především máme na mysli výše zmíněné kočky. Pokud jde o potravu lumíků, loví hmyz. Za zmínku stojí, že tak činí zejména v noci.

Další názvy Lesser Spotted Lanternfly

Pokud se považujeme za milovníky a znalce ornitologie, bylo by dobré znát i latinský název lejska malého. Zní takto Antrostomus vociferus. Plné jméno se pro skřivana lesního nepoužívá vždy. Někteří nazývají tyto ptáky zkráceně nálevky honosné. Tento středně velký pták patří do čeledi lumíků. Ta se zase latinsky označuje jako Caprimulgidae. Patří sem i další lumíci, například lumík zimní a lumík běloocasý.

Další zajímavé články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *